Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Böcker

Orkesterledning  

Ledarskap, gruppsykologi och orkesterkultur i arbetet med orkestern.

av Patrik Andersson

Pris: 150 kr (6% moms inkluderat)
Frakt tillkommer

Orkesterledning - Patrik Andersson

Boken beskriver dirigentens ledarskap för orkestern utifrån ledarskapsteoretiska och gruppsykologiska infallsvinklar under kapitelrubriker såsom Ledarskapsorienteringar och ledarskapsteorier, Grupper och gruppdynamik i orkestern, Orkesterkultur och Dirigent och orkester i samspel där dirigentens situationsanpassade ledarskap är i fokus. Den teoretiska texten i kapitlen kombineras med vardagliga exempel från orkestersituationer där den teoretiska texten ges konkretion. Varje kapitel avlutas med en sammanfattning samt en reflektionsdel där läsaren själv, eller i seminarieform, ges möjlighet att ta ställning till ett antal frågeställningar relaterade till texten.

Läroboken riktar sig till studenter i ensembleledning och orkesterdirigering inom en musiklärarutbildning, kyrkomusikerutbildning eller studenter med orkesterdirigering som huvudämne på kandidatnivå. Även för studenter på musikerutbildning som intresserar sig för gruppsykologi i orkestern kan boken tjäna ett syfte.

Patrik Andersson är director musices vid Lunds universitet och lärare i orkesterdirigering vid Odeum och Musikhögskolan i Malmö. Vid Odeum har Patrik Andersson byggt upp en omfattande verksamhet rörande undervisning i orkesterdirigering, inkluderande påbyggnadsutbildningar, sommarkurser och den internationella mästarkursen Lund International Conducting Academy - LICA. Vid Musikhögskolan i Malmö är Patrik Andersson ämnesansvarig och undervisar studenter inom såväl musiklärarutbildningen som musiker- och kyrkomusikerutbildningen. Patrik Andersson har en bred erfarenhet av att dirigera såväl professionella som icke-professionella symfoniorkestrar. Av Patrik Andersson har tidigare läroboken Orkesterdirigering. Partituranalys, gestik och ledarskap utgivits på Studentlitteratur.

Spelglädje i Lundagård.

250 år med Akademiska kapellet

red. Greger Andersson

Pris: -  (6% moms inkluderat)
Frakt tillkommer

bokomslag Spelglädje i Lundagård
Spelglädje i Lundagård red. Greger Andersson

Akademiska kapellet har sedan 1745 varit Lunds universitets egen orkester där studenter inom universitetet musicerat i alla möjliga och omöjliga konstellationer. Idag är kapellet en full symfoniorkester, verksam inom musikinstitutionen Odeum, och som konserterar och turnerar till gästande universitet runt i världen. De director musices som verkat som Akademiska kapellets ledare har alla haft skiftande intentioner och ambitionsnivåer. Gemensamt har de fört ett kulturarv vidare samtidigt som de samlat på sig skatter i form av noter och instrument. Denna bok är historien om hur dessa not- och instrumentsamlingar kommit i Akademiska kapellets ägo och hur orkestern och dess director musices utvecklat verksamheten till ett idag levande kulturarv vid Lunds universitet.

Boken Spelglädje i Lundagård, redigerad av prof. Greger Andersson, är rikt illustrerad och består av ett större antal kapitel skrivna av f.d. kapellister samt lärare och forskare inom såväl som utanför Lunds universitet.

Sidansvarig:

Odeum

Lunds universitet

Box 117, 221 00 Lund

Telefon: 046-222 72 13

sofia [dot] rydberg [at] odeum [dot] lu [dot] se